Over het project

De Accoustic Barrier is een geluidswal van 1,5 km langs de A2 rijksweg bij Utrecht. De Accoustic Barrier is bekleed met glasplaten die de vloeiende vorm gefacetteerd in driehoeken benaderen. De Cockpit ligt als een verdikking opgenomen in de geluidswal. Het gebouw heeft een oppervlakte van 6400 men biedt plaats aan de showroom van een luxe-autodealer.

Klant
Architectenbureau ONL
Locatie
Utrecht
Disciplines
Constructief ontwerp
Showroom Luxe Autos In Accoustic Barrier Utrecht A2

Het constructief ontwerp van de Cockpit is ontstaan uit een samenwerking tussen Faktor Civil Engineering en Van der Vorm Engineering. Van der Vorm neemt de fundering voor zijn rekening, terwijl Faktor de staalconstructie doet.

Al in 1998 benadert het projectbureau Leidsche Rijn het architectenbureau ONL om een voorstel te doen voor een geluidsscherm langs de A2. De vraag daarbij is hoe de -nog te bouwen achterliggende bedrijfspanden zichtbaar kunnen worden gemaakt vanaf de A2.

Het voorstel is een schets van zes vloeiende lijnen, waarbij de twee buitenste lijnen de onder- en bovenkant van de geluidswal aangeven en de overige vier de bolling van het scherm. Door het scherm in het middenstuk sterk te bollen ontstaat een volume dat als bedrijfsruimte kan dienen. Deze ruimte is direct zichtbaar vanaf de snelweg, maar oogt toch als één geheel met de geluidswal, zoals een cockpit een geheel is met de romp van een vliegtuig.

Hessing Cockpit A2 Utrecht Faktor Civil Engineering 1

Staalprijs

In 2006 werd de Staalprijs voor utiliteitsbouw in ontvangst genomen. De prijs werd toegekend voor de berekeningen van het geluidsscherm met geïntegreerde autoshowroom langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht.