De Challenge

In mei 2021 schreven de partners in het OPZuid project Smart Maintenance Labs de Non-entry Challenge uit met als doel: Onderzoeken hoe robotica ingezet kan worden om het werk in besloten ruimtes in de procesindustrie veiliger te maken. Werken in besloten ruimtes als vaten en tanks kent veel gevaren. Denk aan verstikking, bedwelming, brand- en explosiegevaar. Bovendien kosten dergelijke werkzaamheden de procesindustrie miljarden per jaar. Er is iedereen dus veel aan gelegen om een veiliger en beter alternatief te vinden. Dockwize, KicMPi, Breda Robotics en een groep bedrijven in de procesindustrie (Zeeland Refinery, BP, DOW, DDM en DSM) slaan met deze Challenge de handen ineen in de zoektocht naar die oplossing. Die lijkt nu nabij.

Winnaars

De afgelopen maanden ontving en beoordeelde de organisatie de vele inzendingen. De inzenders met de meest veelbelovende innovaties werden tijdens het demo-event ‘Technologie & Robotica’ op woensdag 20 oktober in de Kaap in Vlissingen uitgeroepen tot winnaar van de Challenge.

Feyter Industrial Services mag zich tot één van die trotse winnaars rekenen in een gelegenheidscombinatie met Crombeen Robotics. De andere winnaars zijn ID-Tec en Terra Inspectioneering.

Samenwerking Crombeen Robotics

In een gelegenheidscombinatie bedachten Feyter Industrial Services en Crombeen Robotics een innovatief concept om mechanische bewerkingen zoals zagen en lassen uit te voeren in besloten ruimtes, zonder dat mensen deze moeten betreden. De innovatiegerichte bedrijven richten zich op het ontwikkelen van slimme software en het bouwen van een lasrobot die klein genoeg is om door een mangat te passen en via een crawler vervoerd te worden.

Prototype

In het komende jaar zal het getoonde concept verder worden ontwikkeld. Ieder winnend bedrijf krijgt daarvoor een budget van €50.000,-. Het doel is om het concept uit te werken tot een prototype dat klaar is om de markt op te gaan.