Over het project

Gezamenlijk produceerden Feyter Forklift Services en Feyter Industrial Services de nieuw ontwikkelde, elektrische onderhoudsvoertuigen voor de Westerscheldetunnel. De nieuwe voertuigen worden volledig binnen Feyter Group ontworpen, geproduceerd en geassembleerd. In totaal gaat het om 4 voertuigen welke oktober 2018 zijn opgeleverd.

Klant
Westerschelde Tunnel Maintenance
Locatie
Terneuzen
Disciplines
Machine Building

De compacte, elektrische voertuigen worden ingezet bij onderhoudswerkzaamheden aan de elektrotechnische installaties van de Westerscheldetunnel. Deze installaties bevinden zich onder het wegdek van de 6,6 kilometer lange tunnelbuizen.

De voormalige onderhoudsvoertuigen werden voor de opening van de tunnel in 2003 geleverd. Als specialist in het onderhouden van elektrische machines is Feyter Forklift Services al jaren betrokken bij het onderhoud aan deze voertuigen.

De oorspronkelijke voertuigen waren in 2017 inmiddels 14 jaar oud en aan het einde van hun levensduur op het moment dat Feyter Group de opdracht kreeg om de vervangende servicevoertuigen te ontwerpen en produceren.

Westerscheldetunnel Servicevoertuigen Feyter Industrial Services Machinebouw Zeeland 8

Machinebouw

Met inmiddels geruime ervaring in de zeer specifieke omstandigheden van de Westerscheldetunnel bij Feyter Forklift Services en een eigen engineering- en machinebouw afdeling bij Feyter Industrial Services, werd Feyter Group aangewezen als partner voor de ontwikkeling en productie van de nieuwe voertuigen. De nieuwe voertuigen zijn op maat ontwikkeld om dienst te kunnen doen in de bijzondere omstandigheden, in de zeer krappe ruimte onder het wegdek en om te voldoen aan de hedendaagse techniek en veiligheidseisen.

De ontwikkeling en productie van de nieuwe elektrovoertuigen is een specialistisch project waarbij de verschillende expertises binnen Feyter Group elkaar uitstekend complementeren. De ervaring van Feyter Forklift Services op het gebied van onderhoud aan elektrovoertuigen wordt gecombineerd met de specialisatie in engineering en machinebouw van Feyter Industrial Services.

Tunnel onderhoudswerkzaamheden

Zoals iedere moderne tunnel zit de Westerscheldetunnel vol met elektronische systemen. Onder andere voor verlichting, signalering, ventilatie en natuurlijk de veiligheidssystemen, zoals het beveiligingssysteem wat er voor zorgt dat wanneer een auto te langzaam door de tunnel rijdt, dit direct wordt waargenomen door detectielussen in het wegdek. De tunneloperator krijgt een melding en kan de snelheden in de tunnel aanpassen, een rijbaan afsluiten met een rood kruis op de matrixborden en hij kan de bestuurder toespreken via een van de 300 luidsprekers in de tunnel. Al deze elektrotechnische installaties in de Westerscheldetunnel, die op z’n laagste punt 60 meter diep is, zijn aangelegd en worden beheerd en onderhouden door de Westerscheldetunnel Maintenance Organisatie.