De loodzuur batterij

De loodzuur accu is al jaren een vaste waarde voor elektrisch aangedreven intern transport. Dankzij het chemische proces in de cellen ontstaat er elektrische energie en dat gebruiken we voor het rijden en alle hydraulische functies. Een loodzuur accu heeft een levensduur van zo’n 5 jaar of 1.250 laadcycli, mits de accu goed wordt behandeld. Dat wil zeggen: niet te vroeg wordt geladen, niet te diep wordt ontladen of zeker niet wordt gebruikt met te weinig accuzuur in de cellen. Daarnaast is het zaak de loodzuur accu schoon te houden en te controleren of alle cellen correct functioneren. Onjuist gebruik of onvoldoende zorg van de loodzuur accu kan de levensduur halveren.

De lithium-ion batterij

De aanschafkosten voor lithium-ion techniek zijn een stuk hoger dan die voor loodzuur techniek. Maar daar staan dan ook verschillende voordelen tegenover. Een lithium accu kent een ander chemisch proces en heeft een gesloten structuur, daardoor is een lithium-ion accu onderhoudsvrij. Daarnaast kan deze in tegenstelling tot de loodzuur variant kortstondig tussentijds worden bijgeladen zonder dat dit ten koste gaat van het aantal laadcycli. Het laden gebeurt met een hoger vermogen waardoor je in korte tijd, bijvoorbeeld in een koffiepauze, al substantieel energie kunt bijtanken. Een lithium-ion accu telt daarbij meer laadcycli dan een loodzuur accu. Een vuistregel is dat ze tot 3x langer meegaan.

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden en voordelen van elektrische machines? De productspecialisten van Feyter Forklift Services kunnen u een goed advies geven voor de inzet in uw specifieke situatie.

 

Kijk ook eens naar: