To buy, rent or lease a forklift truck?

Wanneer u een nieuwe (of gebruikte!) machine nodig heeft zult u allereerst op zoek gaan naar het gewenste merk en type. Heeft u die éénmaal gevonden, dan is de volgende vraag: Ga ik deze machine kopen, huren of leasen. Iedere optie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Wat voor u het meest interessant is hangt vooral af van uw situatie, wensen en eisen.

Kopen huren of leasen van machines

Kopen

Aankoop van machines is het meest interessant wanneer u voldoende financiële middelen heeft en maximale flexibiliteit wilt. U bent direct eigenaar van de machine en kunt er op ieder gewenst moment over beschikken. Ook bepaalt u zelf hoe lang u een machine behoudt en wanneer u hem verkoopt.

Als fiscaal eigenaar heeft u mogelijk verschillende belastingvoordelen. Zo geniet u onder bepaalde omstandigheden van investeringsaftrek en zijn de afschrijving en rente aftrekbaar.

Maar er kleven ook nadelen aan het aanschaffen van uw logistieke machines. Er dient immers een behoorlijk investering te worden gedaan. Dat geld zou u ook in andere bedrijfsactiviteiten kunnen investeren. Daarnaast draagt u zelf alle risico's. Verkoopt u de machine en valt de verkoopopbrengst tegen, dan dient u zelf het verschil met de boekwaarde als verlies te nemen. Een wellicht nog groter risico zijn de kosten aan onderhoud en reparaties na de garantieperiode. 

 

Huren 

Het inhuren van machines heeft de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Vooral tijdens de jaren van crisis is het aandeel gehuurde machines flink toegenomen als gevolg van een gebrek aan liquide middelen bij veel bedrijven. U hoeft geen groot kapitaal vrij te maken en als huurder wordt u nooit verrast met extra kosten; het exacte prijskaartje is altijd vooraf afgestemd. Voor iedere heftruck, verreiker, terminal trekker of reachstacker zijn de huurprijzen immers vastgelegd. Neem contact met ons op als u deze wilt weten. Door te kiezen voor huur blijft u financieel flexibel: rente, afschrijving, verzekering en onderhoudskosten zijn geen zorg voor u als huurder. Daarnaast zijn de huurkosten volledig aftrekbaar als bedrijfskosten.

Bij huur kunt u beschikken over de juiste machines op het gewenste moment. Wanneer u als aannemer een project van een half jaar heeft, huurt u precies die periode een specifieke machine in. Na die zes maanden kunt u de machine weer inleveren bij het verhuurbedrijf. Een eigen machine waarvoor geen werk is, staat stil en kost geld.

Het omslagpunt ‘kopen of huren’ is afhankelijk van een aantal aspecten, zoals de haalbare bezettingsgraad en mogelijkheden tot instandhouding van het materieel binnen de organisatie. Stel u hebt een verreiker permanent nodig: dan kunt u hem het beste kopen. Maar de werkzaamheden nemen toe en u koopt een tweede verreiker die u zes maanden per jaar nodig heeft. Ook dan kunt u nog kiezen om te kopen. De derde heeft u slechts incidenteel nodig, tijdens piekdagen. Die kunt u dan beter huren op de dagen dat u hem nodig hebt. Dat is goedkoper dan dat die verreiker hele dagen op uw terrein stil staat.

Ook kan huur een perfecte manier zijn om een machine uitvoerig in de praktijk te ervaren, voordat u overgaat tot aankoop. Wanneer u uiteindelijk toch voor aankoop kiest, dan is het belangrijk dat u zeker weet dat u voor de juiste heftruck, verreiker of andere machine kiest die u in de dagelijkse praktijk het beste helpt. Het is immers een flinke uitgave die u doet. In onderling overleg kan soms worden afgesproken om de huurkosten op de aankoopprijs in mindering te brengen.

Meer weten over verhuur? Kijk dan eens op de verhuurpagina.

 

Leasen 

Wanneer een machine wel veel wordt ingezet, maar het aanschaffen niet wenselijk is vanwege de aanslag op de liquide middelen, dan is er ook nog de optie tot lease. Omdat bij lease een contract wordt afgesloten voor een bepaalde termijn - bijvoorbeeld 24 maanden tot wel 60 maanden - is het termijnbedrag altijd lager dan bij huur. Wanneer u kiest voor lease, dan worden uw maandelijkse kosten exact bepaald. Al dan niet inclusief het periodieke onderhoud. Leasing maakt het u mogelijk om uw kapitaal vrij te houden om te investeren in uw core-business. Het resultaat is een 'best of both worlds', waarbij u altijd een nieuwe machine krijgt - eventueel zelfs tussentijds te vernieuwen - en tegelijk geïnvesteerd kan worden in de kernactiviteit om uw bedrijf sterker te maken. U hoeft geen keuze te maken tussen het één of het andere.

Bij lease heeft u de keuze tussen Operational Lease en Financial Lease. Operationele Lease heeft de meeste overeenkomsten met huur. De kosten voor servicebeurten, onderhoud als gevolg van storingen en de keuringen zijn in het leasebedrag opgenomen. Dat betekent dat u gedurende de jaren dat het leasecontract loopt geen onaangename verrassingen zult krijgen - uw kosten zullen op de lange termijn stabiel blijven. Als de volledig leasetermijn ten einde is gaat de machine terug naar de leverancier (al is er wel altijd een optie tot koop mogelijk). Tijdens de lease blijft de leverancier de economische en juridische eigenaar van de machine. Zodoende drukt deze dus niet op uw balans.

Meer weten over leasing? Kijk dan eens op onze Lease pagina.