De werksituatie

Het eerste waar u waarschijnlijk al rekening mee heeft gehouden is het doel, of eigenlijk de werksituatie van de heftruck, wanneer u deze in gebruik gaat nemen. De grootste afweging is hierbij in eerste instantie of de vorkheftruck binnen of buiten gebruikt gaat worden. Wordt de machine voornamelijk binnen gebruikt, bijvoorbeeld in een magazijn of opslagruimte? Dan komen er namelijk al flink wat modellen niet meer in aanmerking. Over het algemeen worden vooral LPG of elektrisch aangedreven vorkheftrucks gebruikt in zo’n situatie.

Anderzijds vallen er ook behoorlijk wat keuzes weg wanneer het doel van de heftruck uitsluitend voor buitengebruik is. Vooral wanneer het werkterrein (erg) oneffen is zal een elektrische heftruck te veel last ondervinden van de ondergrond. In dat geval is een heftruck kopen met een verbrandingsmotor veel verstandiger, bijvoorbeeld een diesel of LPG aangedreven heftruck. Tip: kies bij een oneffen ondergrond ook voor een geveerde stoel!

Voorzetapparatuur

Een vorkheftruck kan voor veel meer werksituaties worden gebruikt dan alleen maar het tillen van pallets. Voor andere toepassingen wordt vrijwel altijd voorzetapparatuur gebruikt, ook wel een voorzetstuk genoemd. De meest bekende voorzetapparatuur zijn:

  • Sideshift: hierbij is het mogelijk om de last zijdelings te verplaatsen, zonder hierbij de heftruck te moeten verplaatsen.
  • Vorkversteller: als er regelmatig met afwijkende pallets, pakketten of lasten wordt gewerkt kan een vorkversteller worden gebruikt om de vorken naar elkaar toe, of juist van elkaar af te bewegen.
  • Klemmen: voor het vervoeren van vaten, (papier)rollen, balen, etc. wordt vaak een speciale klem gebruikt.

Een heftruck kopen met voorzetapparatuur is natuurlijk altijd mogelijk, maar wij raden hierbij wel aan om de restcapaciteit van de machine goed in de gaten te houden. Als er gebruik wordt gemaakt van een voorzetstuk zal het nominale hefvermogen namelijk altijd afnemen.

Het hefvermogen

Vervolgens is het belangrijk om te weten wat het hefvermogen van de te kopen heftruck moet zijn. In veel gevallen zullen de ladingen die de machine moet verplaatsen lang niet altijd hetzelfde zijn qua gewicht. Het is natuurlijk met het oog op de veiligheid erg belangrijk dat een heftruck in staat is om de zwaarst voorkomende lading probleemloos te kunnen tillen.

Het is voor heftruck chauffeurs belangrijk om naast een heftruck met voldoende hefvermogen ook rekening te houden met een lastdiagram, welke is aangebracht op de machine.

Een heftruck kopen

Zoals gezegd is het aanschaffen van een heftruck wellicht nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is van belang om rekening te houden met vele zaken. Zoals hierboven genoemd: de werksituatie, de te verplaatsen lading en de behoefte aan voorzetapparatuur. Maar er zijn meer zaken waar u rekening mee kunt houden. Denk hierbij aan een beperkende doorrijhoogte, magazijnbreedte, de inzetgraad, enzovoorts.

Wilt u een heftruck kopen maar twijfelt u nog tussen diverse aandrijvingen, types of andere kenmerken? Neem dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies bij het komen van een heftruck. Of bekijk ons volledige assortiment heftrucks op de website!