Elektrische heftruck met unieke bandenklem

Profile Car & Tyreservice geldt als de specialist in banden voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Sinds kort beschikt de buitendienst van Profile Car & Tyreservice Zeeland over een nieuwe hulp: Een elektrische heftruck uitgevoerd met een op maat ontworpen, hydraulische bandenklem. De klem is uniek en ontworpen naar de exacte wensen van de klant.

Met deze nieuwe combinatie wordt het werk op locatie, met name bij klanten in de industrie en de havens een stuk eenvoudiger en veiliger. Bij het wisselen van banden op een machine in deze branches komt wat meer kijken dan bij het wisselen van een autoband. In deze branches zijn de banden evenals de machines vaak uitzonderlijk groot en zwaar. Denk bijvoorbeeld aan de banden van een reachstacker of een shovel. Om de uitvoering van dergelijk werk ergonomischer en veiliger te maken voor de medewerkers, zocht Profile Car & Tyreservice Zeeland een oplossing op maat.

Op maat ontworpen

Voor die oplossing klopte men aan bij Feyter Forklift Services. Na een nauwkeurige inventarisatie van alle wensen en eisen werd in samenwerking een ‘custom made’ bandenklem gerealiseerd voor montage op een elektrische heftruck met 3.5 ton hefvermogen. Een Mitsubishi FB35 om precies te zijn, uitgevoerd in de huisstijlkleur van Profile. De combinatie is compact genoeg om mee te nemen in de Mobiele Service vrachtwagentrailer, waarmee Profile Car & Tyreservice Zeeland de klanten op locatie bediend.

Heffen, klemmen, roteren en kantelen

De wens van Profile Car & Tyreservice om de banden niet alleen te kunnen heffen en klemmen, maar ook om deze 360 graden te roteren én 90 graden te kunnen kantelen, resulteerde in een oplossing die niet in de standaard catalogus kan worden teruggevonden. Voor de realisatie van het unieke voorzetstuk betrok Feyter Forklift Services het Duitse KAUP bij het project. Geheel op maat werd een toestel ontwikkeld dat exact aan de wensen voldoet: een bandenklem met 4 hydraulische functies – klemmen, draaien, kantelen en ‘sideshiften’ – met de capaciteit om banden tot wel 2.20 meter in diameter en een gewicht tot 800 kg te behandelen.

Mitsubishi elektrische heftruck

Het eigen gewicht van de bandenklem, in combinatie met het grote lastcentrum bij banden met een diameter tot 2.2 meter, vereist een heftruck met een aanzienlijk hefvermogen. Gekozen werd voor de elektrische Mitsubishi FB35. Voor de oplettende kijker: de machine werd geleverd nét voor de naamswijziging van UniCarriers naar Mitsubishi, dus nog met de bestickering van het voormalige merk. De machine combineert een groot hefvermogen van 3500 kg met compacte afmetingen – slechts 119 cm breed – en grote wendbaarheid. Dit maakt het model uitermate geschikt voor de toepassing bij Profile Car & Tyreservice, waarbij de heftruck wordt meegenomen op transport. De keuze voor een elektrische machine is een keuze voor duurzaamheid en geruisloze, emissieloze inzet. Wel zo fijn voor de medewerkers en de omgeving.